Water geven

Gewone irrigatie

De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de plant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.

Voorkom bij het water geven dat de Olijfboom, met de wortels, in een laag water komt te staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, waardoor de plant het niet lang zal overleven. Wortelrot kan pas na verloop van tijd zichtbaar worden in de plant.

Het beste kan je om de zoveel tijd de grond controleren. Dit doe je door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na een dag al droog, dan geef je te weinig water. Is de grond na 4 dagen nog heel nat, geef dan iets minder water.

Watersysteem

Doordat de plant veel water gebruikt, raden we aan de kamerplant op te maken met een watermeter en hydrokorrels (bvb. Vulcastrat). Door dit systeem hoef je minder vaak water te geven. Geef hierbij een keer per week water, tot het moment dat de watermeter omhoog beweegt. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagt. In de winter kan je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat zorgt naast het makkelijker water geven ook voor voeding, het bevat namelijk voedingsstoffen voor 6 maanden.

Sproeien

Het is niet nodig om de olijfboom te sproeien. In het mediterrane klimaat, waar de plant vandaan komt, is er ook geen hoge luchtvochtigheid. In de zomerperiode kan het sproeien zelfs schadelijk zijn. Het water op de bladeren kan ervoor zorgen dat de bladeren van de olijfboom verbranden. Hier wordt de plant niet veel beter of mooier van.

.