Vorst

Hoe uw olijfboom beschermen?

Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm ) kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen. Bij strenge langdurige vorst onder de -8/-10 graden de kroon en stam van de olijfboom inpakken met bv lichtslang of warmtekabel welke u met strenge vorst aanzet, daaroverheen trekt u vliesdoek of jute (ademend materiaal) om de olijfboom te beschermen tegen oostenwind. 

Af en toe de bescherming verwijderen en de olijfboom laten luchten. Sneeuw van de bladeren verwijderen. Bij een natte winter kunt u de kluit van de olijfboom afdekken met bv een stukje plastic of plank, om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt. Het is belangrijk dat het overtollige water voldoende snel kan worden afgevoerd, dit kunt u realiseren door onderin het plantgat een laag grind of hydrokorrels aan te brengen. Bij een olijfboom in pot is het belangrijk dat er voldoende gaten onderin de pot zitten, zodat het water hier snel kan uitlopen. Het is verstandig om bij een olijfboom in bak ook eerst een laag grind of hydrokorrels aan te brengen voor optimale drainage.

Olijfbomen in Kuip of Plantenbak

Als u uw olijfboom (alleen de oudere olijfbomen) 's winters in een kuip of plantbak wilt laten staan, is het verstandig de olijfboom te verplanten in een kuip of bak die 1/3 groter is dan de kuip waarin de olijfboom geleverd wordt. Het is raadzaam de binnenkant van de bak te bekleden met tempex of noppenfolie, dit om invriezen van de kluit te voorkomen. De bovenkant van de grond in de kuip of bak kunt u eventueel afdekken met 5 cm Franse boomschors, ook om invriezen van de kluit te voorkomen. Bij een natte winter kunt u de kluit afdekken met bv een stukje plastic of plank, om te voorkomen dat gedurende de winter de kluit te nat wordt. (Dit geldt ook voor de olijfbomen in de volle grond). Een olijfboom in een kuip of plantbak is altijd kwetsbaarder dan een boom in de volle grond. Daarom is het verstandig om de volgende punten goed in de gaten te houden:

  • Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst.
  • Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek.
  • Wanneer de aarde na een vorstperiode in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de plant uitgebreid water geven.
  • Indien mogelijk de olijfboom op een beschutte en droge plek te plaatsen, bv onder een carport. Hierbij is het belangrijk dat de boom voldoende daglicht krijgt.