Vermeerderen

De Olijfboom is op verschillende manieren te vermeerderen. Allereerst is er de stekmethode. Hierbij neem je een scheut van zo'n 25 cm, het liefst een oudere scheut met een jonge scheut eraan. Vervolgens plaats je deze stek erg diep in de grond, alleen de bovenste bladknop mag boven de potgrond uitkomen. Plaats de stek enkele weken op een warme en lichte plek waarbij de grond goed vochtig wordt gehouden en de eerste wortels zullen zijn gevormd. Hierna kan de stek worden opgepot of geplant.

De tweede methode noemt met afbuigen. Hierbij buig je een tak van de moederplant richting de grond en zorg je dat deze in de grond blijft, dat kan je doen met een touwtje of een steen. Het is belangrijk dat de ondergrond los is, zodat de tak snel en gemakkelijk kan wortelen. Als er genoeg zonlicht en water is, gedurende enkele weken, kan na een week of 3 de tak worden losgeknipt van de moederplant en zal de plant zelfstandig groeien.

Opkweken vanuit pit is ook een mogelijkheid. Hierbij dient de pit eerst te worden doorgekweekt in water, waarbij de pit waterwortels ontwikkeld. Hierna kan het stekje in de grond worden geplaatst.